Francouzština v kuchyni

V pátek 7. 4. 2017 jsme navštívili brněnskou Otevřenou zahradu, která nám nabídla v rámci festivalu Bonjour Brno dvouhodinovku S Francouzem ve venkovní kuchyni. Jak už název napovídá, akci vedl francouzský kuchař François Bouillet, který nám odhalil tajemství svých oblíbených jídel a "promrskal" s námi potřebnou slovní zásobu.



Po odborném proškolení od velice milé vedoucí zahrady Heleny jsme se vlastníma rukama vrhli na kváskový chleba. Sice bylo těsto z časových důvodů předem připravené, ale vše ostatní bylo ponecháno jen na nás. Celou naši skupinku udivila rychlost vlastního pečení, jelikož po kratičkých deseti minutách jsme již vytahovali hotový bochník z vyhřáté pece.

S charismatickým kuchařem jsme si vyzkoušeli přípravu čokoládových lanýžů. Všechny nás zaujalo velké množství netradičních možností dochucení oblíbené laskominy, jako například chilli, šafrán či kardamon.

Druhá skupinka se zatím pod rázným vedením šéfkuchaře vrhla na přípravu jarního salátu s klasickou hořčicovou zálivkou a praženými semínky.

Nejvíce očekávaným a zároveň bohužel posledním bodem celého programu byla konzumace námi připravených pokrmů. Všechny překvapila chuť čerstvého chleba, ale také salátu. Kdo by čekal, že gymnazisté budou zároveň i výbornými kuchaři!

Anna Zadražilová, X.B

Štítky: